NALEŚNIKI KANADYJSKIE
15 dag mąki pszennej, 120 ml maślanki, 3 duże jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli; do smażenia 2,5-5 dag tłuszczu
Do miski wsypać przesianą mąkę proszek do pieczenia i sól, utworzyć na środku wgłębienie.
Maślankę roztrzepać z 75 ml wody i stopniowo wlewać do miski, roztrzepując trzepaczką.
Dodać rozbełtane jajka i mieszać do otrzymania gładkiego ciasta.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz wlewać po 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego.
Smażyć około 1 min., aż naleśnik nabierze złocistego koloru, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć niecałą minutę.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Naleśniki podawać obficie polane ulubionym syropem klonowym.
KURCZAK W SOSIE JABŁKOWO-KLONOWYM
50 dag piersi kurczaka, olej do smażenia
SOS: 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka czerwonego wina, 2 łyżeczki musztardy miodowej, 2 łyżeczki bulionu w proszku, 2 czerwone jabłka (20 dag)
Mięso opłukać, osuszyć i obsmażyć na oleju z obu stron.
Przygotowanie sosu: na głębokiej patelni wymieszać syrop, wino, musztardę i bulion.
Dodać jabłka pokrojone w plasterki i dusić na średnim ogniu 1 min. Do sosu włożyć ciepłe mięso i dusić dotąd, aż będzie miękkie. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
ŻEBERKA W SYROPIE KLONOWYM
1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
sos 175 ml syropu klonowego, 1 łyżka sosu worcester, 1 łyżka czerwonego octu winnego,
1 drobno posiekana cebula (7 dag), 1/2 szklanki ostrej musztardy, sól, świeżo zmielony pieprz
Umyte i osuszone żeberka ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200°C i piec 30 min. Przygotowanie sosu: wszystkie składniki wymieszać w
garnku i gotować przez 5 min. Żeberka przełożyć do płytkiego naczynia
żaroodpornego, zalać sosem i piec 45 min bez przykrycia w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180°C, polewając sosem. Podawać z zieloną sałatą.
MARCHEWKI Z KLONOWYM KARMELEM
8 marchewek (60 dag), 3 łyżki masła, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Obraną marchew pokroić w plasterki i ugotować na półtwardo.
Na głębokiej patelni stopić masło, dodać syrop i cukier, włożyć marchew i dusić, dopóki sos się nie skarmelizuje.
Podawać na kotletach schabowych usmażonych saute.
ZALEWA DO GRILLA
Po 1/2 szklanki syropu klonowego i sosu sojowego, po 1/4 szklanki wytrawnego sherry
i gingeru (napój imbirowy) lub piwa imbirowego,
3/4 łyżeczki ostrej musztardy, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli
Składniki wymieszać. Do zalewy włożyć mięso przeznaczone do pieczenia na grillu. Marynować przez noc.
SOS DO SAŁATY
2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka startego chrzanu, 60 ml czerwonego octu winnego, 8 łyżek oliwy, 1 ząbek czosnku
Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przed podaniem sos schłodzić.
ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII
1 łosoś (1,5-2 kg), sól; do wysmarowania folii: margaryna
nadzienie: po 1/3 szklanki posiekanego selera i cebuli, 1/2 szklanki drobno pokrojonych jabłek, 1 łyżka margaryny,
1 szklanka bułki tartej, 1 łyżka syropu klonowego, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, sól
Oczyszczoną rybę natrzeć solą z wierzchu i w środku, pozostawić na 1 godz., a
następnie opłukać i osuszyć. Przygotowanie nadzienia: seler i cebulę smażyć na
margarynie przez 3 min, dodać jabłko i smażyć jeszcze 2 min. Dodać bułkę tartą, syrop klonowy, bazylię,
sól i wymieszać. Rybę wypełnić nadzieniem, zawinąć w natłuszczoną folię, włożyć do brytfanny i piec 1 godz.
w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C (nie przewracać na drugą stronę). Jabłko można zastąpić grzybami pokrojonymi w plasterki.
Najpierw trzeba je podsmażyć, a następnie dodać cebulę i seler.
SKRZYDEŁKA KURCZAKA NA DZIKO
1 kg skrzydełek kurczaka
marynata 175 ml syropu klonowego, 1/2 szklanki keczupu, 1/2 szklanki sosu chili, 1 łyżka sosu worcester,
1/2 łyżeczki ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki kolendry świeżej albo suszonej, 1-2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
Skrzydełka umyć i przekroić na dwie części. Przygotowanie marynaty: wszystkie
składniki wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na około 4 godz.
Wyjąć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C
SZYNKA Z RODZYNKAMI
3-4 kg surowej szynki wieprzowej, 25 dag rodzynek, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka goździków albo 10 goździków wbitych w szynkę
sos1 szklanka cukru, 1/4 szklanki soku z jabłek, 1 łyżka ostrej musztardy
Syrop wymieszać z 3 l wody. Włożyć szynkę i gotować 3-4 godz., aż będzie miękka.
Przygotowanie sosu: sok jabłkowy wymieszać z cukrem i musztardą.
Szynkę przełożyć do brytfanny i polać sosem. Następnie dodać opłukane goździki i rodzynki.
Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 150-180°C, polewając kilkakrotnie
sosem od pieczenia. Szynkę można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
KREM DO TORTU
2 szklanki syropu klonowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki śmietany 22-procentowej, 1 łyżka masła
W garnku wymieszać syrop i mąkę, dodać pozostałe składniki. Podgrzać do
temperatury 150°C, stale mieszając, żeby masa się nie przypaliła, a następnie
schłodzić. Gotowy biszkopt przełożyć kremem.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!
do góry
|